Parallax

No name

Nowy budynek Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach to ogromna, pozytywna zmiana dla jego przyszłych użytkowników. To również wartość dodana w skali zarówno dzielnicy, jak i miasta. Istnieje jednak grupa osób, która niekoniecznie musi podzielać radość większości – lokatorzy charakterystycznego ze względu na swój kolor bloku mieszkalnego, położonego tuż za ścianą tego pomieszczenia. Lity mur, postawiony wzdłuż ulicy, (która – co ciekawe – nie ma swojej nazwy), a tym samym wzdłuż fasady tego bloku, w znaczny sposób zmienił przestrzeń życiową jego mieszkańców. Zamiast szerokiej perspektywy za oknem i popołudniowych promieni słońca – ściana segmentu C gmachu Akademii.
Specyficzna, klaustrofobiczna, „połamana” przestrzeń sali [1], która dodatkowo ulokowana jest w bezpośrednim sąsiedztwie bloku, o którym mowa wydała mi się idealnym miejscem do wypowiedzi na temat zaistniałej sytuacji.
Oczywiście pole interpretacji może być dużo większe, bo przecież to samo zjawisko, obserwowane z różnych punktów widzenia, może układać się w zupełnie inny obraz- efekt paralaksy.
Praca została przygotowana na wystawę Parallax

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm

Parallax

No name

site-specific,
technika mieszana,
druk cyfrowy, kolaż,
450 x 960 cm